Podane proporcje obliczono na ok. 20 litrów miodu pitnego.
Kasztelański (dwójniak)
Składniki:
13,3 litra miodu (18,6 kg)
6,7 litra wody
6 gramów pożywki dla drożdży
70 gramów kwasku cytrynowego
20 gramów chmielu
laska wanilii
60 gramów świeżych liści selera
Do przygotowania brzeczki używamy miodu najlepszej jakości. Ilość matki drożdżowej do zaszczepienia brzeczki wynosi 2 litry. Fermentacja tego miodu przebiega bardzo powoli, a niektórych przypadkach wymaga produkcji etapowej, polegającej na stopniowym dosładzaniu fermentującego napoju. Półtorak dojrzewa 10 lat, a im dłużej trwa leżakowanie, tym miód jest lepszy.
Kapucyński (dwójniak)
Składniki:
10 litrów miodu (14 kg)
10 litrów wody
7 gramów pożywki dla drożdży
60 gramów kwasku cytrynowego
0 gramów chmielu
2 gramy imbiru
Wymaga miodu wysokiej jakości. Do szczepienia brzeczki należy użyć 1,5 litra matki drożdżowej. Dwójniak dojrzewa ok. 8 lat.
Korzenny (dwójniak)
Składniki:
10 litrów miodu (14 kg)
10 litrów wody
7 gramów pożywki dla drożdży
60 gramów kwasku cytrynowego
20 gramów chmielu
2 gramy cynamonu
2 gramy imbiru
2 gramy gałki muszkatołowej
1 gram goździków
Miód ma bardzo intensywny smak i zapach, co zawdzięcza dużej ilości przypraw. Dojrzewa, jak większość dwójniaków, ok. 8 lat.
Litewski (dwójniak)
Składniki:
10 litrów miodu (14 kg)
10 litrów wody
7 gramów pożywki dla drożdży
60 gramów kwasku cytrynowego
30 gramów suszonych owoców jałowca
20 gramów kminku
20 gramów kwiatów czarnego bzu
Miód ten można sporządzać według proporcji charakterystycznych dla trójniaków, dzięki czemu staje się on wytrawniejszy.
Kowieński (trójniak)
Składniki:
6,7 litra miodu (9,4 kg)
13,3 litra wody
8 gramów pożywki dla drożdży
50 gramów kwasku cytrynowego
Miód ten sporządza się z wysokiej jakości miodu lipowego, bez żadnych dodatków.
Do szczepienia używa się 1 litra matki drożdżowej. Brzeczkę należy gotować krótko, bo lubi się przypalać.
Fermentacja przebiega szybko i w dość burzliwy sposób. Dojrzewa 2-3 lata. Można go sporządzać na brzeczce dwójniaka.
Polski (trójniak)
Składniki:
6,7 litra miodu (9,4 kg)
13,3 litra wody
8 gramów pożywki dla drożdży
50 gramów kwasku cytrynowego
100 gramów jagód z czarnej porzeczki
2 gramy korzenia kozłka lekarskiego (popularnej waleriany)
20 gramów chmielu
Miód o wysokich walorach smakowych, z czasem półwytrawny. Dojrzewa 5-6 lat.
Czysty (trójniak)
Składniki:
6,7 litra miodu (9,4 kg)
13,3 litra wody
8 gramów pożywki dla drożdży
50 gramów kwasku cytrynowego
20 gramów malin lub soku malinowego - według uznania
Miód ten nazywany jest także "panieńskim". Wymaga dobrej jakości miodów wielokwiatowych, najlepiej wiosennych. Należy unikać stosowania do wyrobu miodów: rzepakowego i akacjowego, bo psują jego smak.
Obozowy (czwórniak)
Składniki:
5 litrów miodu (7 kg)
15 litrów wody
9 gramów pożywki dla drożdży
40 gramów kwasku cytrynowego
20 gramów chmielu
5 gramów cynamonu
15 gramów suszonych owoców jałowca
2 gramy korzenia kozłka lekarskiego
Miód nazywany: "kwarcianym" lub "dębniakiem". Do szczepienia brzeczki należy użyć 1 litra matki drożdżowej. Fermentuje szybko i burzliwie. Dojrzewa 7-8 miesięcy, ale najlepszy jest po roku. Miód raczej wytrawny.
Podane powyżej przepisy można w miarę potrzeby modyfikować, nie zaleca się przy tym zbytniego zwiększania ilości dodatków, gdyż mogą po prostu zepsuć smak miodu. Zmieniając stosunek objętościowy miodu do wody, można uzyskać miody o smaku mniej lub bardziej słodkim.
Można również z powodzeniem eksperymentować, wykorzystując lokalne, oryginalne odmiany miodu pszczelego, pamiętając o zachowaniu podanych wyżej proporcji. |