Piątek, 27 grudzień 2024 r.
  Imieniny: Fabioli, Jana, Żanety.
  Strona głównaOferta handlowaMiody naturalne
 
 DZIAŁY
Działalność:
Sądecki Bartnik
Bartnik Pasieka
TOB Bartnik
Oferta handlowa:
Miody naturalne
Produkty pszczele
Miody pitne
Sprzęt pszczelarski
Gospodarka pasieczna:
Pasieka towarowa
Pasieka hodowlana
Wydawnictwo:
O wydawnictwie
Literatura pszczelarska
Filmy
Działalność kulturalna:
Muzeum Pszczelarstwa
Promocja firmy:
Biesiady u Bartnika
Apimondia
Kącik pszczelarza:
Poradnik
Warto przeczytać
Pszczelarstwo na świecie
 Miody naturalne
Miody
    Miód jest produktem naturalnym, powstałym z połączenia niezwykłej pracy pszczół, roślin i  pluskwiaków żerujących na drzewach iglastych i liściastych. Rośliny produkują nektar, pluskwiaki zaś spadź, przerabianą potem przez pszczoły na miód.

Zobacz również:
Zastosowanie miodu w różnych schorzeniach
Miód kremowany
Charakterystyka miodów odmianowych
Dostępny asortyment produktów

W zależności od tego, który produkt pszczoły wykorzystują do produkcji miodu, spotykamy się z miodami nektarowymi lub spadziowymi, różniącymi się od siebie nie tylko smakiem, zapachem, kolorem i czasem krystalizowania, ale przede wszystkim wartościami odżywczymi i leczniczymi.

Nektar, produkowany przez rośliny kwitnące, daje miody o przyjemnym zapachu, np. lipowy, akacjowy lub gryczany.

Mszyce, czerwce i koliszki, zwane pluskwiakami, produkują spadź, która powstaje w efekcie przetwarzania przez nie soku roślinnego drzew.

Miodówki, czyli koliszki, żerują na gruszach, jabłoniach, wiązach i bukach, dając spadź liściastą, czerwce zaś spożywają soki jodłowe, świerkowe i sosnowe, produkując spadź iglastą. Tę z kolei przerabiają pszczoły na miody spadziowe - iglaste lub liściaste, które różnią się kolorem, zapachem, walorami smakowymi i zdrowotnymi.

Znawcy tematu: pszczelarze, lekarze i naukowcy twierdzą, że każdy rodzaj miodu ma specyficzne walory odżywcze, nie ma więc miodów "lepszych i gorszych". Każda odmiana ma indywidualne zastosowanie, a ich zróżnicowanie daje konsumentom możliwości wyboru, w zależności od upodobań.


Skład chemiczny miodu

Każdy miód jest produktem naturalnym, wysokoenergetycznym, dostarczającym organizmowi wielu cennych, a niekiedy nawet bezcennych składników odżywczych.

Podstawowym składnikiem miodu jest cukier, ale przetworzony przez pszczoły ma postać prostszą, jest więc lepiej przyswajalny. Najważniejszymi cukrami wchodzącymi w skomplikowany skład chemiczny miodu są cukry proste: glukoza i fruktoza, doskonale wykorzystywane przez ludzki organizm.

Prócz cukrów miód zawiera 47 biopierwiastków, zwłaszcza potas, fosfor wapń i sód, od 11 do 21 wolnych aminokwasów, białka proste, w tym prolinę, liczne witaminy, zwłaszcza z grupy B: B1, B2, B6, B12, PP i, w niewielkich ilościach, witaminę C (ok. 22 mg w 100 gramach miodu, ale np. miód gryczany zawiera aż 220 mg tej cennej witaminy). Ponadto znajdujemy w miodzie: kwas foliowy, kwas pantotenowy, a także, niespotykane w innych produktach spożywczych enzymy, pochodzące z gruczołów pszczół, które wspomagają ludzkie trawienie. W miodzie spotyka się również substancje hormonalne pochodzenia roślinnego.


Wartości odżywcze i zdrowotne miodu

Miód jest produktem bardzo kalorycznym, bo jeden jego kilogram zawiera 3200 - 3300 kcal (dla porównania tyle kcal zawierają 3 litry mleka, lub 3 kg cielęciny).Z tego względu nie należy spożywać go bez umiaru. Według badaczy, dorosłemu człowiekowi wystarczą dwie łyżki miodu dziennie, a większe ilości można spożywać pod kontrolą lekarską.

Cukry zawarte w miodzie: fruktoza i glukoza, działają ochronnie na wątrobę, ale przede wszystkim wspomagają odtruwającą pracę tego narządu, szczególnie u ludzi pijących duże ilości herbaty, kawy, alkoholu i palących papierosy. Można dla przykładu dodać, że 2 łyżki miodu na czczo, po wesoło spędzonej nocy, obniżają poziom alkoholu w organizmie o 25%. Miód nie zawiera zbyt wielu substancji mineralnych, ale za to te, które wchodzą w jego skład, są prawie w całości przyswajalne. Na przykład żelazo zawarte w miodzie wchłaniane jest przez organizm w 65%, podczas gdy, dostarczane z roślin w 15, a z mięsa w 25%.

Ponadto miód wzmacnia odporność organizmu, co szczególnie potrzebne jest ludziom żyjącym w tzw. szkodliwych warunkach: w dużych aglomeracjach miejskich, czy pracującym z narażeniem na promieniowanie, zwłaszcza, że spożywanie miodu wspomaga oczyszczanie organizmu z metali ciężkich, takich jak np. ołów. Dzięki zawartości enzymów, miód usprawnia trawienie u ludzi starszych, którym poleca się słodzenie miodem, zamiast cukrem. Miód jest przydatny do utrzymania sprawności fizycznej i umysłowej, dlatego warto go polecić wszystkim dbającym o właściwy stan organizmu.

 WAŻNE
Zastosowanie miodu w różnych schorzeniach

Charakterystyka miodów odmianowych

 SONDA
Pytanie brzmi:
MIODY
Który z oferowanych przez nas miodów smakował Państwu najlepiej?
Wielokwiatowy
Powstały z nektaru wielu gatunków roslin.
Lipowy
O doskoałym smaku i zapachu kwiatów lipy.
Akacjowy
Prawie bezbarwny i trudno krystalizujący.
Gryczany
O herbacianej barwie i intensywnym zapachu.
Wrzosowy
Posiadajacy galatetowatą konsystencję w stanie płynnym.
Mniszkowy
Silnie aromatyczny i szybko krystalizujący.
Nektarowo-spadziowy
Naturalna mieszanina miodów nektarowych i spadziowych.
Spadźiowy
Spadź z drzew iglastych.
Rzepakowy
Szybko krystalizujacy o jasnej słomkowej barwie.
GOSPODARSTWO PASIECZNE "SĄDECKI BARTNIK" A. & J. KASZTELEWICZ,  33-331 STRÓŻE 235
tel. (+48-18) 445 18 82,  fax (+48-18) 445 18 72,  e-mail: bartnik@bartnik.pl    (Admin)